Registrer digSkridt 1 af 4

Bliv medlem af Fjord Club

Vores måde at sætte pris på, at du rejser med Fjord Line. Udfyld formularen for at blive medlem.

* Gyldigt Mobil nummer er påkrævet
Ex. +45 900 00 000 eller +45 70 00 00 00

Fuld GAS fremad-bilde
Thomas Uhrskov-bilde

Thomas Uhrskov

Thomas Uhrskov er en dansk skientusiast. Han er mest kendt for sit program “På Ski”, “På Ski, Igen” og ... Læs mere

Antal stemmer:

Fuld GAS fremad

Det første man lægger mærke til, er noget som slet ikke er der! Lugten af dieselolie. Det næste er, at gulvet på bildækket er hvidt og rent.

Unknown

Vi er kørt om bord på et af Fjord Lines to nye skibe, og det er en anderledes oplevelse. Den manglede lugt af dieselolie og det rene hvide gulv på bildækket er to af de tydeligste beviser på, at disse skibe er anderledes.

Du finder ikke skibe, der er mere miljørigtige end de her, siger den danske kaptajn stolt og skubber med pegefingeren til et mini joystik, hvilket får færgen til umærkeligt at ændre kursen en anelse mere mod vest.

Kaptajnen har ret. Skibene, som går i fast rutefart mellem Hirtshals og henholdsvis Stavanger, Bergen og Langesund i Norge er drevet frem af naturgas. Og den strøm, som bruges om bord, bliver produceret af af en dampturbine fødet af overskudsvarmen fra den stribe Rolles Royce gas motorer, som skubber skibene frem og tilbage mellem Danmark og Norge.

Stavangerfjord-pressebillede_x2
Fuld gas fremad

 

For en københavner er ruten via Hirtshals ikke det naturlige valg, hvis man vil på ski i den del af Norge, der kaldes Telemark. Men vi har kombineret tre dages skitur med et familiebesøg i det jyske, og på den måde giver sejlturen geografisk mening.

Da skibet stævner ud i Skagerak, kommer jeg til at misunde jyderne. De kan spise morgenmad hjemme og sen frokost på et af Telemarkens skiområder. Det er næsten som at stå på ski i baghaven. Men som nordjyden Karsten sagde til os, inden han vinkede os om bord:

 Nu ikke så trist, I københavnere har da også meget I kan være glade for …. jeg kan bare ikke lige komme i tanke om hvad!

Oppe på skibet har en gruppe unge rullet soveposerne ud og lagt sig til rette i et hjørne under tappen, som fører op til cafeteriaet, hvor en række familier tager forskud på de kommende hytteferier. Brætspil blander sig med den indkøbte mad, madpakker og de toldfrie indkøb fra butikken, med de alt for mange fristelser. Der hygges igennem.

Tax-Free_Kim-Saatvedt-Palookaville_400x300
Fuld gas fremad

 

Overfarten tager fire en halv time, og bildækket låses af undervejs. Jeg har glemt en taske med bøger og appelsiner i bilen. Damen i receptionen smiler til mig og siger;

Du er ikke den eneste. Om en halv time er der igen mulighed for at blive fulgt ned til bilerne.

Jeg tager endnu en kop kaffe, mens jeg venter på at komme ned og hente min taske. Kaffen tager kun 10 minutter, så jeg slår endnu engang et smut forbi butikken. Kun rimeligt med lidt ekstra chokolade og lakrids.

Da vi et par timer senere lægger til kaj i Langesund, og vi bevæger os mod bildækket, har den unge dame fra cafeteriaet trukket en støvsuger frem fra et skjult skab og er ved at give det mørkeblå tæppe en omgang.

          Det var hurtigt, kommenterer jeg.

Ja, det er fart på, for vi ligger ikke stille i mere end én time, så der går ikke lang tid før de nye gæster er ombord, svarer hun.

Da vi få minutter senere ruller fra borde med kurs mod sneen, giver jeg hende ret: Mens vi kører ud af færgens højre side, er en række norske biler allerede på vej om bord i den venstre. Der er på flere måder gas på færgerne.