Registrer digSkridt 1 af 4

Bliv medlem af Fjord Club

Vores måde at sætte pris på, at du rejser med Fjord Line. Udfyld formularen for at blive medlem.

* Gyldigt Mobil nummer er påkrævet
Ex. +45 900 00 000 eller +45 70 00 00 00

På vandretur i Norge: en uforglemmelig oplevelse-bilde

Foto: Andreas Gruhle - visitnorway.com

Antal stemmer:

På vandretur i Norge: en uforglemmelig oplevelse

De 10 mest storslåede steder at tage på fjeldvandring i Norge. Find de bedste steder fra det vilde og ekstreme til det familievenlige og sjove.

Jotunheimen

Det nordiske ord Jotunheimen betyder ”Kæmpernes Hjem” – og det er ikke uden grund. Det er et fjeldrigt område på omkring 3.500 kvadratkilometer i Syd-Norge og en del af de langstrakte Skandinaviske Bjerge. Norges 29 højeste fjelde ligger alle i Jotunheimen, inklusive det højeste – Galdhøpiggen (2.469 meter).

Jotunheimenområdet omfatter Jotunheimen Nationalpark, som blev etableret i 1980 og dækker et område på 1.151 kvadratkilometer. Fjeldkæden Hurrungane, hvor man finder de spidseste fjeldtoppe i Jotunheimen, ligger også i nationalparken. Langs grænsen til nationalparken ligger naturbeskyttelsesområdet Utladalen, som blandt andet omfatter Utladalen og Falketind-toppen.

Jotunheimen er enormt populær blandt vandrere og klatrere, især den berømte Besseggen-rute. Den Norske Turistforening vedligeholder et antal fjeldhytter i området samt velafmærkede ruter, hvoraf nogle går mellem hytterne, mens andre fører op til nogle af tinderne.

Hiking-the-Besseggen-Ridge-Jotunheimen-National-Park-Norway-092012-99-0005_2200
Jotunheimen. Foto: Chris Arnesen – Visitnorway.com

Hardangervidda

Hardangervidda er et fjeldplateau i Hardangerområdet i Vest-Norge, og det er det største plateau af sin slags i Europa. Her er der året rundt et koldt alpeklima, og det er her, Hardangerjøkul, en af Norges største gletsjere, ligger. En stor del af plateauet er beskyttet som en del af Hardangervidda Nationalpark; det besøges flittigt af både turister og fritidsfolket, der søger et bredt udvalg af udendørsaktiviteter.

De berømte polarfarere Roald Amundsen og Fridtjof Nansen brugte begge Hardangervidda til at planlægge og forberede deres mange ekspeditioner, og der er en overflod af velafmærkede ruter til gåture, vandreture, cykelture og ture på langrendsski.

Rondane

Rondane Nationalpark er Norges ældste nationalpark, grundlagt den 21. december 1962. Parken omfatter 10 tinder, der er højere end 2.000 meter, hvoraf den højeste er Rondeslottet med en højde på 2.178 meter, og parken er et vigtigt levested for flokke af vilde rensdyr.

Rondane Nationalpark er mindre og ikke så vild som Jotunheimen Nationalpark, men den udgør en god udfordring for de, der godt kan lide at mærke vildmarken og det barske miljø blandt de høje tinder kombineret med muligheden for at udforske bølgende og indbydende hedelandskab.

Autumn-photography-Rondane-062014-99-0019_1500
Rondane. Foto: Asgeir Helgestad / Artic Light AS

Lyngsalperne

Disse unikke og uberørte alpeagtige fjelde ligger på en halvø og er populære blandt erfarne bjergbestigere og ekstremskiløbere. De udgør et aldeles storslået landskab mod de blå fjorde.

Her vil du opleve fjeldtoppe, der rejser sig mere end 1.000 meter direkte op fra fjordens vand, blå gletsjere, fossende elve, glimtende fjeldsøer og dybe kløfter. Og i dette område, mere end 300 kilometer inde i den nordlige polarcirkel, vil du også kunne opleve enestående naturfænomener, alt efter hvornår på året du besøger det – fra nordlys til midnatssol.

Til forskel fra alperegionerne længere sydpå i Europa er sneforholdene her koldere, og det er ofte muligt at spænde skiene på allerede ved havets overflade og stå på ski hele vejen til en fjeldtop, før du tager den oplivende og fredfyldte tur ned til havet igen.

Dovrefjell

Dovrefjellområdet er hjemsted for moskusokser og udgør grænsen mellem Syd-Norge og Midt-Norge. Meget kan man sige om Dovrefjell, men det er ikke noget tilfælde, at det gav Edvard Grieg inspirationen til at skrive Dovregubben i Peer Gynt. Det er endda blevet nævnt i Eidsvoll-eden fra 1814 i forbindelse med Norges Forfatning: ”Enig og tro til Dovre falder”. Det er et evighedssymbol, og det er ganske enkelt ærefrygtindgydende.

Skønt det er et barskt miljø, er Dovrefjell et fremragende område til storslåede vandreture og cykelture om sommeren og ture på langrendsski om vinteren. Området er også godt til fisketure, kanoture, klatring og snekiting. Det skal dog nævnes, at da afstanden mellem de oftest ubemandede hytter er stor, og der er store områder uden hverken hytter eller anlagte stier samt ustabile vejrforhold, anbefales området først og fremmest kun til de erfarne og veludrustede.

Lysefjorden

Lysefjorden ligger i Ryfylke nær Haugesund og Stavanger og er kendt for Preikestolen (Prædikestolen) og Kjerag.

Preikestolen, den mest berømte turistattraktion i Ryfylke, tårner sig imponerende 604 meter op over Lysefjorden. Dette flade fjeldplateau, der er omkring 600 kvadratmeter stort, blev sandsynligvis formet af den smeltende is for 10.000 år siden.

Preikestolen Fjellstue ligger nær hovedvejen (Rv13) syd for Jørpeland, og man kan komme dertil med bil eller, om sommeren, med bus fra Tau. Herfra går der en sti til Preikestolen, der stiger 350 meter over et noget ujævnt terræn. Langs med stien er der skovtursområder og fremragende badesteder.

Mens Preikestolen giver dig en fantastisk vandretur med en utrolig udsigt, bør du rette opmærksomheden mod Kjerag, hvis du går efter noget mere specielt og udfordrende. Med sine 1.084 meter over fjorden tårner Kjerag sig op over de andre tinder langs Lysefjorden. Stedet er enormt populært blandt de mest veltrænede vandrere, og det er muligt at nå dertil på mindre end 2 timer, selv med en tung rygsæk på ryggen. Og fra plateauet er det endda muligt at forlænge vandreturen, for eksempel til Blåfjellenden.

De fleste er tilfredse med blot at nyde udsigten til Lysefjorden fra selve plateauet, men for nogle vandrere er det ultimative højdepunkt på deres udflugt at blive fotograferet på Kjeragbolten, en rund kampesten, der sidder solidt i spænd i en fjeldkløft. Kjerag er også blevet et populært sted for bjergbestigere og BASE jumping-entusiaster.

Hedmark

For dem, der gerne nyder en rolig vandretur på fjeldet, er nationalparkerne Rondane, Dovrefjell, Forollhogna og Gutulia det ideelle valg. Hvis du mere har lyst til stille og smukke skovture, er Trysil, Femundsmarka Nationalpark eller Finnskogen fantastiske steder at gå på oplevelse.

En tur til Jutulhogget mellem Rendalen og Tylldalen er en behagelig naturoplevelse. Giv dig selv nogle timer til at udforske kløften eller kanten af klippen. Oplev den fantastiske følelse af at stå ved kanten af afgrunden med sommerfugle i maven.

Hemsedal

Hemsedal er en lille by i Norge med omkring 2.000 indbyggere. Hemsedal ligger smukt i Syd-Norge mellem Oslo og Bergen. Byen omkranses af høje fjelde, der minder om Alperne, og der løber en elv, Hemsila, gennem dalen. Hemsedal er mest kendt for sit store alpine skisportsområde, som er et af de højest rangerende og andenstørste skisportssted i Norge, men det er også et fremragende sted om sommeren med mange aktiviteter så som vandring, cykling, fiskeri, ridning og meget mere.

Fly-fishing-in-Hemsila-Hemsedal-012011-99-0011_2200
Hemsedal. Foto: Yngve Ask – Visitnorway.com

Om sommeren skriver mere end 20.000 personer fra over 50 forskellige lande deres navn i bøgerne på de 20 fjeldtoppe.

Vandreturene har sværhedsgrader fra de nemme grønne og blå til de mere krævende røde og sorte ture.

Sunnmørsalpene

De storslåede sneklædte tinder rejser sig næsten 2.000 meter lodret op fra de safirblå fjorde. Fra februar til juni er disse fjelde perfekte til off-piste-skiløb. Der er heldigvis også bløde skråninger, der er ideelle til vandreture, langrendsski, ridning og endda kørsel med hundeslæde. Her kan du også tage på fisketur på fjordene og søerne og i elvene, som vrimler med fisk.

Vandreturen op ad Slogen (1.564 meter over havets overflade) rangeres blandt de ti bedste fjeldvandringer i Norge, primært på grund af de smukke omgivelser, udsigten og det faktum, at Slogen rejser sig direkte op fra Norangsfjorden.

Trollheimen

Trollheimen (“Troldenes Hjem”) er en fjeldkæde i fylkerne Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag i Midt-Norge, og den anses ofte af flere grunde for at være den mest varierede og den smukkeste af alle Norges fjeldkæder. Den er omgivet af dalene Surnadal, Rindal, Sunndal og Orkladal og har tinder på op til 1.700 meter. Den gennemskæres af en række højtliggende fjelddale med et væld af store og små søer med de fineste ørreder.

Fjeldene i den vestlige del minder om alperne med spidse toppe og typiske floddale. Fjeldene i den østlige del er mindre spidse og har rundere former, og dalene er bredere og bærer præg af at være skabt af gletsjere. Klimaet varierer fra havklima i vest til et betydeligt mere tørt fastlandsklima i de østlige dale, der ligger i læ af fjeldene.

Trollheimen er perfekt til vandreture. Den mest berømte rute er ”trekanten” mellem de tre fjeldhytter Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta, hvor hver etape er en relativt lang vandretur på syv til ni timer. Det er muligt at vælge en rute, der går over de tre tinder på Trollhetta, en storslået (men lang) vandretur, der kan sammenlignes med den mere berømte Besseggen-tur i Jotunheimen. Vandreturen til tinden af Snota anses ofte for at være en af de smukkeste i Norge.